Til innholdet

Stjålne traktorer og entreprenørmaskiner forsvinder uden GPS-sikring

Af de 165 stjålne traktorer og entreprenørmaskiner, der sidste år blev anmeldt til forsikringsselskaber i Danmark, dukkede kun fire op igen. Det svarer til to procent. Politi og forsikringsselskaber opfordrer til bedre sikring af udstyret, herunder GPS-sikring, som kan løfte genfindingsprocenten til 87.

Hvis en traktor eller en entreprenørmaskine bliver stjålet, uden at den har GPS-sporing, er der stor risiko for, at den aldrig dukker op igen. Det viser tal fra Forsikring & Pension.

Antallet af forsikringssager på efterlyste entreprenørmaskiner og traktorer er i perioden 2017 – 2019 faldet marginalt fra 174 til 165, mens genfindingsprocenten er faldet fra 4 til 2 procent.

Politiet opfordrer ejerne til at øge deres fokus på sikring af det værdifulde udstyr. En mulighed er at sikre udstyret med GPS-sikring.

”Med GPS-sikring er der mulighed for at spore og genfinde udstyret, både før det når ud af landet, og når det har passeret grænsen. GSGroup har et stærkt netværk af lokale, professionelle søgehold, der samarbejder tæt med de enkelte landes politi-enheder, og derfor er vores muligheder for genfinding rigtig god – faktisk så god, at vi kan præstere en genfindingsprocent på 87,” siger Sune Andersen fra GSGroup.

GSGroup har hovedkontor i Norge og 15 kontorer i ni lande, herunder i Østeuropa.

”Ligesom de organiserede kriminelle opererer vi også på tværs af landegrænser. Ofte bliver materiellet solgt i ét land, transporteret gennem et andet og solgt i et tredje. Derfor har vi et netværk af partnere, vi samarbejder med over hele Europa,” fortæller direktør i Recovery Services, Aivars Vilnitis fra GSGroup.

Ofte bliver materiel, der er sikret med GPS, dog fundet, før det når ud af landet. Senest skete det på Københavns Vestegn. Her kunne en virksomhed konstatere et tyveri af materiel, og GSGroup blev anmodet om assistance til genfinding af det stjålne.

Blandt tyvekosterne var bl.a. en minigraver og en kompressor. 

Kort efter anmeldelsen til politiet og GSGroups vagtcentral blev der aktiveret et søgehold. Holdet begyndte sin søgning med pejleudstyr i samme øjeblik, som signaler fra det skjulte GPS-udstyr begyndte at melde positioner.

Få timer efter anmeldelsen blev tyvekosterne genfundet i et industrikvarter i Hvidovre. Minigraveren og kompressoren stod på en trailer med en række andre tyvekoster. Effekterne blev holdt under observation af GSGroups søgehold, indtil politiet kort efter ankom til findestedet.

Det er en helt klassisk situation, ifølge Sune Andersen fra GSGroup:
”Tyveknægtene har benyttet et ubemærket øjeblik til at stjæle traileren og har herefter placeret den på et sted, hvor den ikke vækker videre opsigt. Det er helt efter bogen. Traileren var ganske enkelt sat til afkøling, og tyvene har blot ventet på at se, om der ville ske noget i løbet af de kommende dage,” siger Sune Andersen.

Fakta:

Antallet af efterlyste og forsikringsanmeldte entreprenørmaskiner og traktorer er i perioden 2017 – 2019 faldet marginalt fra 174 – 165, mens genfindingsprocenten ligeså er faldet fra 4% til 2%.

De oftest stjålne entreprenørmaskiner er af fabrikatet GIANT, ofte minilæssere. For traktorer optræder hyppigt New Holland og John Deere. De efterlyste fabrikater er dog i øvrigt spredt over hele spektret.

De fleste køretøjer stjæles i Nordjyllands politikreds fulgt af Nordsjællands politikreds samt Midt- og Vestjyllands politikreds.

Tyverier af traktorer og entreprenørmaskiner anmeldt til forsikringsselskaber i Danmark:

Årstal

Efterlyst

Ikke genfundet

2019

165

161

2018

174

169

2017

174

167

 Statistik fra Forsikring & Pension

 

Relaterede nyheder