Til innholdet

Mand vækket af tyve, der stjal hans 575 hestekræfters BMW

Tyvene nåede ikke langt med BMW X5M, før politiet dukkede op.

Midt om natten vågner en mand op til en lyd uden for sin bopæl på Lidingö i Stockholm. Lyden er høj, dyb og ikke mindst tæt på. Han indser hurtigt, at dette er lyden af hans egen bil. En BMW X5M med 575 hestekræfter. Med andre ord er det ikke et tyveri, der sker stille og roligt.

- Det er dristigt at gå ind på en anden persons ejendom og stjæle noget. Men når den bil, du stjæler, er en BMW x5M med 575 hestekræfter, er det et tyveri, der bogstaveligt talt tiltrækker opmærksomhed, siger Espen Ranvik, administrerende direktør for GSGroup.

Bilejeren selv er nok ikke den eneste, der lægger mærke til, at BMW'en glider ud ad indkørslen midt om natten.

- At kigge ud ad vinduet og se de røde baglygter, når bilen forsvinder ud af ens egen gård midt om natten – det må være som et mareridt og noget, man håber aldrig sker, siger Ranvik.

Sporingsteknologi giver politiet en fordel

Spørgsmålene opstår hurtigt: Hvordan kom de ind i bilen? Begge nøgler er inde i huset. Nu haster det imidlertid med at forbinde flere ressourcer for at få bilen tilbage.

X5 er udstyret med Spotguard-sporingsenheden fra GSGroup. Kunden ringer til alarmtelefonen og fortæller dem, hvad der er sket. En søgning efter BMW'en går straks i gang, forklarer salgsdirektør i Recovery i GSGroup, Klas Wassberg.

 - Vi får hurtigt en position på bilen og kontakter politiet. Kort efter lykkes det at lokalisere og standse bilen i Sigtuna 50 km nord for tyveristedet. Politiet tager derefter bilen ind til teknisk undersøgelse for at sikre fingeraftryk og DNA, fordi det er en unik mulighed for sporbevis og yderligere efterforskning, siger Wassberg.

Tre forskellige radioteknologier giver gode resultater

Siden 1992 har GSGroup arbejdet og udviklet sporingsteknologi, og i løbet af den tid er der sket meget.

- Vi bruger tre radioteknologier til at finde stjålne biler. Det giver os fordelen ved hurtigere at indsnævre området for bilens opholdssted. Når politiet i samarbejde med os rykker ud, kan vi begynde at bruge teknologi, der er bedst målrettet mod et mindre og begrænset område. Vi ser, at det har stor betydning for os, fordi det haster med at fange tyvene, inden de kører bilerne ud af landet, siger Wassberg.

Ikke mange lignende biler genvindes så hurtigt. De fleste af denne type er væk for evigt, når de først er stjålet.

- Vi formoder, at der er professionelle ligaer, der stjæler den slags biler, og BMW'er af denne type er særligt populære, siger Wassberg.

BMW'en er en 2017-model og har en markedsværdi på lidt over en halv million svenske kroner.