Til innholdet

Kriminelle stjæler værktøjer og udstyr til millioner fra virksomheder og byggepladser

Byggemateriel og udstyr forbliver øverst på menuen hos organiserede kriminelle ligaer, og både Norge, Sverige og Danmark har der været flere alvorlige hændelser på det seneste.

"Tyveri af værktøj for hundreder af tusindvis af kroner, fik Politiet i Rumænien til at lede efter norsk tyvegods og førte til et bjerg af Tyvekoster". Disse er blot nogle af de overskrifter, der har karakteriseret nyhederne på det seneste.

Artiklerne på billedet er taget fra henholdsvis norske, svenske og danske aviser og viser, at antallet af uautoriserede personer, der går ind på Anlægsområder, byggepladser, eller virksomheder, er en stigende tendens.

På grund af de mange tyverier har politiet i Norge blandt andet skabt deres egne afdelinger, der skal arbejde specifikt med at afsløre denne type forbrydelser. Tidligere var fokus på boligtyverier, men nu har tendensen ændret sig. Ifølge politiet er risikoen for at blive taget og retsforfulgt for tyverier fra byggepladser blevet meget lille.
Tonje Reiten, som leder en af de særlige afdelinger, fortæller til NRK, at de på baggrund heraf, besluttede at gøre en større indsats for at tage dem, der står bag indbrud og tyveri.

Sporing forbedrer sikkerheden og stiller de ansvarlige til ansvar

Teknologivirksomheden GSGroup, der har sin oprindelse i Vestfold i Norge, har siden begyndelsen af 1990'erne arbejdet med at udvikle produkter, der kan spore mistede eller stjålne genstande. Adm. Direktør Espen Virik Ranvik siger, at de godt bemærker , at der er en ændring i, hvad de kriminelle søger.

- Desværre har vi mange eksempler på tyve, der kommer ind og fjerner udstyr til betydelige summer fra byggepladser og andre steder, hvor antallet af maskiner og værktøjer er stort. At udstyret selv har en omkostning er en ting, men det vil igen medføre tabte indtægter for kunderne, inden nyt udstyr er på plads igen, og arbejdet kan genoptages, siger Ranvik.

GSGroup er nu repræsenteret med kontorer i ni europæiske lande, hvilket giver kunden en følelse af sikkerhed, selvom stjålne genstande tages ud af landet. Ranvik siger, at de arbejder tæt sammen med både politiet og forsikringsbranchen og mener, at samarbejdet er vigtigt for at stoppe tyvene.

- Vores partnernetværk strækker sig over hele Europa, så vi kan spore stjålne objekter, uanset hvor de går. Samarbejdet med både politiet og forsikringsbranchen er noget, som alle parter nyder godt af. Her bruges de bedste synergier mellem mennesker og teknologi til at altid at være et skridt foran organiseret kriminalitet, konkluderer Ranvik.

(Link til de artikler, der bruges i hovedbilledet / faxen:) https://www.nrk.no/norge/politiet-til-romania-for-a-se-pa-norsk-tyvegods-verdt-millioner-1.14502778 https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/byggindustrin-forlorar-miljonbelopp-pa-stolder-varje-ar

https://www.jv.dk/esbjerg/Indbrudsboelge-i-Bramming-Kostbart-vaerktoej-stjaalet/artikel/2703001

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/verktyg-for-100-000-kronor-stulna-i-gavle

https://www.oa.no/nyheter/tyveri-og-innbrudd/gjovik/stjal-verktoy-for-store-verdier-fra-byggeplasser/s/5-35-831825

https://www.tv2.no/v/1448741/