Til innholdet

Kan du huske sidste sommer? Det kan tyvene også.

Sommersæsonen er højsæson for bådtyverier, og i Vestnorge har politiet allerede meldt om stadigt flere tilfælde.

Sommeren er tid til at nyde lange solrige dage med venner og familie og sænke sine skuldre. Bølger, havmåger, sol og sejlads er for mange af os, vigtige ingredienser i sæsonen.

Et mindre behageligt aspekt er, at marinaer og havne, fulde af nypudsede og polerede både virker som en magnet for dem med uærlige hensigter. Fritidsfartøjer er populære for mobile kriminelle bander, og det er båden såvel som motoren, der bliver stjålet.
I Møre og Romsdal i Norge beder politiet bådejerne, lystbådehavne, småbådsforeninger og andre om at være på vagt efter flere tyverier på det seneste.

Politiet skriver i en pressemeddelelse, at de ikke kan ignorere det faktum, at de attraktive tyverier kan være knyttet til mobile kriminelle og bede folk om at varsle dem, hvis de ser noget mistænkeligt.

Antallet af tyverier er øget med 14 procent i forhold til året før

Antallet tyverier går op og ned, men ifølge Finans Norge blev flere fritidsbåde og udstyr stjålet i første halvdel af 2017 end tidligere år. De skriver også, at dette svarer til en stigning i erstatningssager på 14 pct. i forhold til året før.

Kommunikationschef Stine Neverdal i Finance Norway siger at tyverne ofte foretager grundige forberedelser og undersøgelser, inden de slår til, og at udstyret vil blive transporteret ud af landet, for at sælges.

GSGroup har siden begyndelsen af 90'erne arbejdet på sporingssystemer med henblik på at finde stjålne objekter. Med en unik teknologi og samarbejde med bl.a. politi- og forsikringsbranchen er sporingssystemerne en sikkerhed for kunderne, som oplever, at båden er forsvundet.

- Tyveri opfattes som både frustrerende og skræmmende for mange, og det er noget, man helst vil undgå. Hvis ulykken er ude, giver vores sporingssystemer en oversigt og placering på de udvalgte objekter, og advarsler om de flyttes uden for givne geozoner. På den måde er det svært at gemme sig, og sporingssystemerne kan også virke forebyggende, siger administrerende direktør for GSGroup, Espen Virik Ranvik.