Til innholdet

Bilen stjålet for anden gang - fundet med sporing fra GSGroup

Siden starten i 1992 har teknologivirksomheden GSGroup udført tusindvis af søgninger efter genstande, der er blevet stjålet fra virksomheder eller enkeltpersoner. For Geir Kalstad blev sporingsanordningen redningen, da han opdagede at hans bil blev stjålet - og for anden gang.

- Da jeg indså, at bilen var blevet stjålet, blev jeg naturligvis oprevet og vred. Jeg tænkte; Nej, det kan ikke være rigtigt!

I 2016 oplevede Kalstad, at uautoriserede personer var kommet ind og stjålet hans bil om natten, en Toyota Landcruiser. Kort tid efter blev det klart, at han ikke på nogen måde var alene om at have været udsat for tyveri. Tre biler af samme mærke og model var blevet stjålet i samme område inden for få timer.

Den kendsgerning, at tre biler af samme model forsvinder fra samme område den aften, viser, at dette er blevet planlagt i detaljer over en lang periode. Bilproducenter bruger betydelige ressourcer på at skabe gode låsesystemer og Startspærresystemer, men ressourcestærke kriminelle miljøer arbejder mindst lige så hårdt på at knække disse systemer. Og det lykkes det her, siger administrerende direktør for GSGroup, Espen Virik Ranvik.

Næsten tre år senere er bilen stadig ikke blevet fundet, men på gårdspladsen ankom en lignende Toyota Landcruiser lidt efter. Dog ikke en helt ny bil, men helt ny for Kalstad.

Tyvene vendte tilbage

Det siges, at lynet sjældent rammer det samme sted to gange, men to år efter at den uautoriserede person kom ind på ejendommen og stjal bilen, blev Kalstad igen udsat for biltyveri. En tidlig morgen opdager han, at bilen er væk, men bilnøglerne hænger stadig i nøgleskabet, og der er ingen tegn på indbrud i hjemmet.

- Kunden kontaktede vores vagtcentral efter at have opdaget, at bilen ikke var på gårdspladsen. Han havde begge nøgler til bilen, hvilket også var tilfældet, da den tidligere bil blev stjålet. Vi indså derfor hurtigt, at dette sandsynligvis var den samme tyverimetode, der blev brugt i samme kvarter et par år tidligere, og fik hurtigt lokaliseret bilen, siger Ranvik.

Begge biler var mellem fem og syv år gamle, da de blev stjålet, og alle havde samme låsesystem, men denne gang sørgede en lille sporingsenhed for at tyverne ikke kunne gemme sig, og Landcruiseren er nu tilbage hos den retmæssige Ejer.

Jeg forstår, at folk vælger at installere en sporingsenhed både for at sikre deres egne aktiver, men også for at forhindre kriminalitet og lade de ansvarlige stå til ansvar for deres handlinger, siger Kalstad, som er præcis i, hvorfor han valgte at sikre bilen med en Sporringsenhed.

- For mig handler det om sikkerhed, og om at tage de forholdsregler jeg kan, efter at have oplevet, at uautoriserede personer kom ind og stjal min bil. Jeg er meget glad for, at bilen er fundet, og at tyvene ikke kørte den ud af landet.

Flere medier har i den sidste periode skrevet om, hvordan organiserede kriminelle samfund stjæler biler og udstyr og transporterer dem gennem nøje planlagte ruter til Europa og Asien.

- Tyveri af biler i dag er mere organiseret og professionelt end for nogle få år siden. Der er mange penge på spil, og biler, både og andet tyvegods, når overraskende langt væk på kort tid. Den sammensatte teknologi i vores sporingssystemer, kombineret med et godt samarbejde med forsikringsbranchen og politiet i hele Europa, gør det muligt for os ofte at være et skridt foran, siger Ranvik.