Til innholdet

Kriminelle netværk udnytter kriser og vores ændrede vaner

Det er ikke kun eksperter i dataangreb, der ser pandemier og kriser som et mulighedsvindue. Også biltyve ser sit snit til at stjæle, når de tror, at sandsynligheden for at blive opdaget mindskes.

- Vi ser desværre at kriminelle har en tendens til at drage nytte af situationer, som disse, fortæller leder for sporing- og genfindingsdivisionen i GSGroup Aivars Vilnitis.

GSGroup har i næsten tre årtier arbejdet med at udvikle produkter, der sporer og genfinder tabt udstyr og maskiner. Vilnitis fortæller, at tyve ofte har en tendens til at slå til, når chancen for at blive opdaget er mindre sandsynlig, så som helligdage, weekender og uforudsete hændelser.

- I disse tider, hvor mange mennesker må blive hjemme og isolere sig i flere uger, bliver der naturligt nok mindre bilkørsel og ændrede vaner. Dette gør det mere praktisk for tyvene at stjæle biler og andet udstyr, og det reducerer risikoen for at blive taget, de der er færre ude og færdes i gaderne og i bybilledet generelt.

Flere biler stjålet de sidste par dage

Vilnitis fortæller, at de har oplevet en stigning i antallet af biltyverier de seneste uger. Hans håb er, at folk tjekker deres biler jævnligt, holder et vagtsomt øje og giver besked ved unormal aktivitet. At holde en daglig rutine gør det vanskeligere for tyvene at stjæle dine værdisager. Tjek bil og udstyr dagligt, men sørg for at tjekke på forskellige tidspunkter af dagen.

Derudover er der mange andre ting, du kan gøre for at beskytte din bil og dit udstyr imod at blive stjålet:

  • Lås bilen selvom den er parkeret derhjemme eller i garage
  • Lad ikke bilen stå i tomgang og specielt ikke, hvis du ikke sidder i bilen
  • Vælg parkering med belysning og parkér i synlige, ikke afsidesliggende områder
  • Beskyt dine nøgler, specielt hvis det er en bil med såkaldt key-less nøgle
  • Vær tæt nok på til at kunne se din bil, når du låser den med nøglefri/key-less nøgle, for at sikre, at du hører og ser, at bilen faktisk bliver låst, og at ingenting forstyrrer signalet
  • Gemme nøglefri bilnøgler i en speciel lommebog, der blokerer signalet. Hvis du ikke har sådan en lommebog, kan du gemme nøglerne i køleskabet (+5c – +10c). Glem ikke at gemme reservenøglen

Med teknologiens fremgang er tyvene gået fra en mekanisk og fysisk metode til afskæring og blokering af signaler. I dag er de fleste biler udstyret med et nøglefrit system. En erfaren biltyv kan stjæle en bil på få sekunder, og set udefra ligner dette ikke en forbrydelse.

- En anden taktik som bruges af nudagens tyve er at scanne nøglerne igennem en dør eller væg, fortæller Vilnitis. Derfor må der tages forholdsregler for at gøre det så vanskeligt, som muligt for dem at få dét, de er ude efter. Heldigvis er der mange ting, du selv kan gøre, som ikke behøver at koste meget eller tage lang tid.