Til innholdet

Afsløret af skjult sporingsudstyr: Litauer får to års fængsel

Sporingsudstyr fra GSGroup ledte politiet på sporet af en 43-årig litauer, der ved retten i Sønderborg nu er idømt to års fængsel for groft hæleri af bl.a. GPS-udstyr for 1,4 mio. kr.

Under et indbrud på en jysk maskinstation blev der en morgen i april 2021 stjålet fem GPS-anlæg. Et typisk GPS-anlæg til en landbrugsmaskine koster nemt mellem 100.000 og 200.000 kroner, og i de senere år har både landbrug og maskinstationer over hele landet været hårdt ramt af indbrud, hvor tyvene målrettet er gået efter GPS-anlæg.

Derfor har GSGroup i samarbejde med brancheforeningen Danske Maskinstationer & Entreprenører (DM&E) udviklet en sporingsløsning til GPS-anlæg. Og lige præcis sådan én sad i de GPS-anlæg, der blev stjålet fra maskinstationen. 

”Vi fik et signal om, at udstyret befandt sig omkring den dansk-tyske grænse og kontaktede derfor både dansk og tysk politi,” fortæller Area Sales Manager Sune Andersen fra GSGroup.

”Samtidig fik vi aktiveret vores tyske søgehold, der fulgte sporet af bilen, som kørte mod øst. Vi frygtede, at bilen var på vej mod Polen og fik derfor via vores kontor i Litauen sat et polsk søgehold standby,” forklarer Sune Andersen.

Efter seks timers jagt kunne det tyske politi stoppe en Mercedes Sprinter minibus, hvori den nu dømte litauer befandt sig.

Her fandt politiet blandt andet 26 GPS-skærme og 16 GPS-antenner til 1.437.728,28 kroner, 54 Iphones til en værdi af omkring 300.000 kroner, mere end 24 kilo sølv, herunder sølvbestik og mere end 10 kilo smykker til en samlet værdi af 1.508.993 kroner, samt 35 bærbare computere.

Manden blev udleveret til Danmark den 9. juli, hvor han blev varetægtsfængslet i grundlovsforhør og har siddet fængslet siden. Retten i Sønderborg idømte i december den 43-årige mand to års fængsel og udvisning for bestandig for groft hæleri.

Dommen lød også på konfiskation af de genstande, politiet endnu ikke har fundet en ejer til. Det drejer sig blandt andet om værktøj, sølv, computere og diverse kameraudstyr. 

De fem GPS-anlæg med sporingsudstyr er genforenet med ejerne.

GSGroup har siden 1992 udviklet sporingsløsninger til professionelle.

”GSGroup har et stærkt netværk af lokale, professionelle søgehold, der samarbejder tæt med de enkelte landes politienheder, og derfor er vores muligheder for genfinding rigtig god,” siger Sune Andersen.

GSGroup har hovedkontor i Norge og 15 kontorer i ni lande, herunder i Østeuropa.

”Ligesom de organiserede kriminelle opererer vi også på tværs af landegrænser. Ofte bliver materiellet solgt i ét land, transporteret gennem et andet og solgt i et tredje. Derfor har vi et netværk af partnere, vi samarbejder med over hele Europa,” siger Sune Andersen.

For nærmere information om sikringsløsninger fra GSGroup kan Area Sales Manager, Sune Andersen kontaktes direkte på telefon 41 33 40 00.