Til innholdet

Sådan får du bedre indtjening på dine servicekontakter

Servicekontrakter er under forandring: Flere og flere kunder vælger at gå fra at købe enkeltopgaver til at tegne abonnement på serviceordninger. Samtidig giver teknologien helt nye muligheder for at overvåge serviceenhederne og forudsige, hvornår og hvordan de skal have service. Med moderne field service-systemer er du rustet til fremtidens serviceopgaver og sikret et fuldt overblik over dine servicekontrakter.

Det er bedre at forebygge end at helbrede. Det gælder også for service af klimaanlæg, varmepumper og alle andre enheder, der kan gå i stykker. En reaktiv tilgang er ofte dyr, besværlig og til irritation for mange. Formålet med forebyggende vedligeholdelse er præcis, hvad udtrykket antyder - det forhindrer et stykke udstyr eller system i at svigte eller komme til et punkt, hvor man skal ringe efter hjælp.

Teknologien har sat skub i markedet for service-aftaler. Sensor-teknologien vinder frem. Og mange af vores kunder beretter om, at dele af deres forretning går fra enkeltopgaver til at blive abonnements-baserede aftaler. Vi oplever derfor en øget interesse for vores produkter i forbindelse med servicekontrakter fra virksomheder, der arbejder med at vedligeholde bl.a. maskiner og anlæg.

Skaber indblik og overblik i kundens enheder og egen virksomhed

Hos GSGroup har vi i over 30 år udviklet Field Service Systemer, der bl.a. gør gentagende service-besøg nemme at planlægge og overskuelige at udføre, så nedetid og omkostninger forbliver på et minimum. Her bliver servicevirksomheden en proaktiv partner, der hjælper med at forlænge levetiden og forbedre ydeevnen af maskiner og udstyr.

Samtidig giver ordrestyrings-systemerne servicevirksomheden overblik over serviceenheder og nyttig viden fra bl.a. servicehistorik på de enkelte enheder hos kunden. Hos servicevirksomheden giver systemerne samtidig overblik over ressourceforbruget til at udføre opgaverne. For eksempel kan systemet også ud fra de planlagte serviceopgaver estimere, hvor mange folk, der er brug for langt ud i fremtiden.

Fra forebyggende til forudsigende service

Vi befinder os i en periode, der kaldes den fjerde industrielle revolution – Industri 4.0. Industrielle revolutioner er kendetegnet ved, at de skaber store ændringer i økonomien, arbejdsmarkedet og samfundet som helhed. Industri 4.0 danner grundlaget for det, vi i GSGroup kalder Service 4.0. Her har vi blikket rettet på, hvordan virksomheder kan benytte nye teknologier for at tilbyde en bedre service.

Trenden i den forbindelse er, at vi i disse år går fra den forebyggende vedligeholdelse til den forudsigende. Det betyder at Field Service-systemer i højere grad vil smelte sammen med sensorer og Internet of Things (IoT).

Forudsigende vedligeholdelse bruger kunstig intelligens, maskinlæring og analyser til at forudsige fejl på serviceenhederne, før de sker. Og ordrestyrings-systemerne kan kommunikere med enhederne gennem sensorer, der rapporterer om enhedernes tilstand. Som vi kender det fra biler, hvor serviceintervallet baseres på både tid og forbrug, kan der også være forskel på, hvordan og hvor ofte kaffemaskiner i kantinen skal tilses. Her går vi skridtet videre med fokus på aktuel tilstand.

Fjernservice på baggrund af sensorer og kunstig intelligens

Med forudsigende vedligeholdelse kan vi træffe passende forebyggende foranstaltninger for at undgå enhedsfejl og samtidig reducere vedligeholdelsesomkostningerne. Forudsigende vedligeholdelse er samtidig afhængig af forudsigende analyser, som bruger historiske data til at matche aktuel brug og tilstand og foretage en vurdering.

Teknikere kan bruge IoT-aktiverede værktøjer til proaktivt at overvåge service-enhedernes sundhed og opretteadvarsler. Dermed er der mange ressourcer at spare, da man ikke længere skal foretage et servicetjek på en given lokation med et bestemt interval, men i stedet gøre det, når det er nødvendigt. Kunder kan vælge fjernservice og selvhelbredelse i starten eller kombinere det med at få en tekniker sendt ud.

Flere og flere servicevirksomheder vil gå over til forudsigelige vedligeholdelsesløsninger i abonnementsforretningen, fordi det forudser behovene, reducerer nedbrud og nedsætter omkostningerne for både serviceforretningen og kunden. Med moderne ordrestyringsværktøjer kan man også forudsige, hvornår det det er sikrest og mest optimalt at udføre arbejdet, hvilket er vigtigt, når du planlægger enhedens nedetid, så det passer ind i kundens planlægning og hverdag.