Til innholdet

Teleskopkran stjålet fra byggeplads i Finland, fundet i Estland af GSGroup

En teleskopkran til en værdi af 120.000 euro blev stjålet fra en byggeplads i Vantaa, lige uden for Helsinki. Tyvene formåede at deaktivere sporingssystemet ved at klippe GPS-antennen over. Dette forhindrede dog ikke GSGroups søgeteam i at lokalisere kranen.

- Det var en udfordrende operation, men vi lykkedes med at finde kranen på trods af forsøg på at deaktivere sporingen, siger Tiia Kaukolampi, salgschef hos GSGroup Finland.

En tidlig morgen modtog GSGroup et opkald fra Finland. I den anden ende rapporterede en fortvivlet kunde, at en teleskopkran var blevet stjålet i løbet af natten. Søgeteamet kontrollerede kranen, og den var ikke på byggepladsen, men befandt sig på motorvejen lastet på en maskintrailer.

- Vi fik nogle positioner og kunne se et mønster, der tydede på, at kranen var på vej ud af Finland. Og ganske rigtigt, kort tid efter rapporterede enheden, at kranen var ombord på en færge på vej til Estland. Vi ringede derefter til det estiske politi og informerede dem om situationen, siger Kaukolampi.

Et stykke tid efter fik vi bekræftelse på, at kranen var nået frem til havnen i Estland. Enheden var sat til sporingsfunktion, hvilket giver os enhedens placering langt hyppigere.

Lykkedes at klippe GPS-antennen

Søgeteamet ser, at kranen, stadig lastet på maskintraileren, har forladt færgeterminalen og nu bevæger sig med meget større hastighed.

Pludselig stopper kranen.

Tyvene drejer væk fra motorvejen og ind i et industriområde. Ud af det blå, stopper signalerne, og enheden forsvinder fra skærmene på alarmcentralen hos GSGroup.

- Det viste sig, at tyvene frygtede, at de blev sporet, og stoppede for at lede efter sporingsenheder monteret på kranen. Da de fandt den, klippede de GPS-antennen af. Når nogen klipper antennen af, gør det ikke ligefrem vores arbejde lettere, men vi er heller ikke helt dumme, som tyvene havde troet, siger Kaukolampi.

GSGroup har tidligere skrevet flere artikler om, hvordan brugen af tre forskellige radioteknologier giver dem en fordel i kampen mod kriminalitet. Nu var det netop disse teknologier, kombineret med intern ekspertise, der blev sat i værk.

Der er en dæmpet og spændt stemning, når en søgeoperation er i gang. Alle ved, hvad der står på spil, og alle arbejder mod det samme mål: at inddrive en stjålet enhed. Denne gang: en teleskopkran til en værdi af over 100.000 euro.

Samarbejdet mellem GSGroup og det estiske politi viser sig at være afgørende.

- Vi lykkedes med at få nogle data fra vores sporingsenhed, på trods af at GPS-antennen var klippet af. Vi videregiver disse oplysninger til det estiske politi, og de lykkes med at finde og beslaglægge kranen, inden den returneres til sin retmæssige ejer.

- Vi er glade for, at vores teknologi endnu en gang spillede en rolle i inddrivelsen og returneringen af stjålne genstande til deres retmæssige ejere. Vi vil gerne takke det estiske politi for deres effektive samarbejde. Samarbejde på tværs af landegrænser er nøglen til at bekæmpe denne form for kriminalitet, siger Kaukolampi.