Til innholdet

Fandt varevogn fuldt lastet med stjålne maskiner til en værdi af halv million kroner


I en varevogn på en parkeringsplads i Ljungskile i Sverige, ligger syv stjålne maskiner – sporingsenheden i en af disse, leder politiet direkte til bilen.

I begyndelsen af juli, tikker et telefonopkald ind til Gsgroup Search Team. Manden arbejder i et maskineudlejningsfirma og fortæller, at de er blevet frastjålet en entreprenørmaskine til en værdi af NOK 100 000 kroner.

-Kunden kontaktede os og fortalte , at en af deres maskiner var blevet stjålet. Vi startede derefter straks en søgningsoperation, siger CEO Espen Virik Ranvik hos GSGroup.

Det var Ole Kristian Gullerud fra Ekspert Maskinutleie, der ringede ind og rapporterede tyveriet af maskinen, en såkaldt pladevibrator. Ekspert Maskinutleie blev etableret i 1998 i Langhus i Norge, og har en udlejningspark på langt over 2100 objekter. Faktisk, mistænkte de, at to maskiner var forsvundet, men kun én var udstyret med en tracking-enhed. Håbet var dog, at begge af dem kunne være på samme sted

Dyr teknologi i anlægsmaskiner 

GSGroup er en førende europæisk leverandør af systemer og tjenester til mobile data fangstløsninger, og har siden starten af 90erne, udviklet tracking og recovery systemer. Ranvik siger, at tyvene ved, hvad de søger, og at de har oplevet en stigning i antallet af tyverier af entreprenørmaskiner og udstyr.


- Tyveri af maskiner og udstyr er blevet et voksende problem. Entreprenørmaskiner er ofte meget dyre og har betydeligt mere teknologi i sig end sine forgængere. Det forvandler dem til populære objekter at stjæle for tyve, når vi ser i vores søgnings- og sporings logs.


De byggemaskiner, der først blev meldt stjålet i Norge, blev hurtigt kørt over grænsen til Sverige, men det er uklart, hvor maskinerne ville ende. Gullerud i Ekspert Maskinutleie siger hændelsen på ingen måde er unik.

- Det er ikke første gang, vi oplever tyveri af maskiner og udstyr. Det er utroligt kedeligt og ikke mindst ressourcekrævende at søge efter udstyr og maskiner, siger han.

Søgeteams, partnere og politiet i Sverige blev forbundet, og en halv dag efter maskinerne blev stjålet, åbnede Politiet dørene til en hvid varevogn, der stod parkeret på en parkeringsplads i Ljungskile i Sverige. I bagagerummet var der både de to stjålne maskiner, og fem mere. Senere skulle det vise sig, at de fleste stammede fra Ekspert Maskinutleie, selvom tyvene havde gjort deres bedste for at fjerne identifikationsnumrene fra maskinerne.

- Vi er glade for, at maskinerne blev fundet. Det er et spørgsmål om værdier til omkring en halv million kroner, hvilket er et betydeligt beløb, siger Gullerud. Helst ville vi gerne have undgået situationen, men nogle mennesker søger at tjene hurtige penge ved at stjæle fra andre, sælge det videre, eller blot bruge udstyret, selv, siger Gullerud.

Espen Virik Ranvik fra GSGroup roste alle dem, der deltog i operationen.


- Syv maskiner, der tilsammen har en værdi på omkring en halv million kroner er naturligvis af stor betydning for kunden, og det er glædeligt, at de nu får deres maskiner og udstyr tilbage, siger Ranvik.

Ekspert Maskinutleie har i øjeblikket 47 ansatte, fordelt på seks afdelinger i Norge: langhus, Asker/Bærum, Drammen, Romerike, Ringerike og Innlandet. Deres Kunder er små, medium og store entreprenører, anlægsgartnere, samt stats- og kommunale virksomheder, og selskabet har en god rentabilitet. Operations Manager hos Expert Maskinutleie, Arvid Vegge, roser GSGroup for indsatsen med virksomhedens stjålne maskiner.

-Vi er meget tilfredse med responsen fra GSGroup, siger Vegge.